izdvojeno-slider

Uzvratni posjet Hasana Homeinija vjerskim zajednicama u Republici Hrvatskoj

Na poziv vjerskih zajednica u Hrvatskoj i Udruge za vjersku slobodu u Republici Hrvatskoj u uzvratni posjet, u pratnji svojega brata Alija Homeinija i nekoliko sveučilišnih profesora iz Teherana, stigao je 12. rujna 2017. jedan od najperspektivnijih mladih političara i vjerskih vođa u Iranu dr. Hasan Homeini. Naime, gotovo prije godinu dana, početkom listopada 2016., visoki predstavnici vjerskih zajednica u Hrvatskoj posjetili su Islamsku Republiku Iran. Poslanstvo koje je predvodio hrvatski muftija akademik dr. sc. Azis ef. Hasanović sačinjavali su dvojica predstavnika Katoličke crkve, dvojica iz Pravoslavne crkve, jedan predstavnik protestantskih vjerskih zajednica i četvorica djelatnika HRT-a pod upravom dugogodišnjeg urednika vjerskih programa Augustina Bašića.

Tijekom posjeta visokim predstavnicima vjerskog i političkog života Irana posjetili smo i veliki mauzolej prvog čovjeka iranske revolucije 1979. Ruhholaha Homeinija kojim upravlja njegov unuk  Hasan Homeini. On je pokazao iznimnu širinu zanimanja te smo razgovarali o nogometnim izbornicima, Ivankoviću i Ćiri Blaževiću, Kuranu, Bibliji, politici i restoranima u kojima se ne služi svinjetina niti alkoholna pića. Tom smo ga prigodom pozvali da posjeti Hrvatsku i izvrstan restoran u Islamskom centru u Zagrebu.

I nakon godinu dana susret je upriličen u Islamskom centru u Zagrebu gdje su se uz ukusan objed okupili predstavnici vjerskih zajednica u Hrvatskoj i Udruge za vjersku slobodu. Nakon pozdrava domaćina, muftije Aziza ef. Hasanovića, naš je gost Hasan Homeini održao kratak govor. Rekao je da, iako valja učiti iz povijesti, nije dobro stalno se vraćati u prošlost, jer tamo ima neslavnih događaja i postupaka koji ne potiču na razumijevanje i zbližavanje među vjerama i ljudima. Po njegovoj ocjeni najveći problem čovječanstva je nedostatak moralnih načela koja su zasnovana na islamskim i kršćanskim svetim knjigama, Kuranu i Bibliji. S tom konstatacijom su se suglasili svi sudionici skupa i u trosatnom razgovoru potvrđivali i proširivali tu misao. Gospodin Hasan Homeini izrazio je svoje zadovoljstvo što se nalazi u društvu s toliko predstavnika vjerskih zajednica koji se međusobno razumiju i pomažu.

U ugodnom razgovoru sudjelovali su muftija Azis ef. Hasanović, veleposlanik Irana u Hrvatskoj Mohammad Reza Sadegh, rabin Luciano Moše Prelević, arhimandrit Srpske pravoslavne crkve otac Danilo Ljubotina, predsjednik Saveza baptističkih crkava u Republici Hrvatskoj Toma Magda, predsjednik Jadranske unije konferencija Kršćanske adventističke crkve, koja obuhvaća Hrvatsku, Sloveniju i Albaniju, Drago Mojzeš, glavni tajnik Udruge za vjersku slobodu u Republici Hrvatskoj Dragutin Matak, ravnatelj Islamske gimnazije Mevludi Arslani i glavni imam Zagrebačke džamije, ugledni poznavatelj i recitator Kurana Aziz ef. Alili. Zbog zdravstvenih razloga skupu se nije mogao odazvali kardinal Josip Bozanić, pa je iranska delegacija posjetila njega u biskupskom dvoru.

U središtu svekolike stvarnosti nalazi se jedini Bog koji je Stvoritelj i Spasitelj, Izvor najuzvišenijih moralnih vrijednosti i jedini Održavatelj života. Svi se mi nalazimo na nekoj udaljenosti oko Njega. Osnovna pouka jest: Što smo bliži Bogu, bliži smo i međusobno. U često nepredvidivim i isključivim društvenim, vjerskim i političkim događajima jedina uzdanica i smisao nalazi se u Bogu koji je ljubav i nikad se ne mijenja. Ova nas je istina okupila na ovom značajnom susretu. Neka nas i nadalje zbližava.

 

Dragutin Matak, tajnik Udruge za vjersku skobodu


Komentiraj