Zdravlje

Važno je kretati se!

Kretanje je izuzetno važno za zdravlje, za psihu, za radostan i vedar odnos prema životu. Krećite se svakog dana najmanje 30 minuta, onako kako vam najviše odgovara i najbolje se uklapa u vaš dnevni ritam. Hodajte! Možete umjereno, ili pak “oštro” hodati. Važno je kretati se!

Prilagodite tempo sebi i svojim fizičkim predispozicijama. Trčite, vozite bicikl, rolajte, plešite, igrajte nogomet, košarku, odbojku, izvedite psa u šetnju, uređujte vrt, kosite travu…
Krećite se kad god i gdje god možete, tri puta po 10 minuta ili šest puta po 5 minuta. Važno je to činiti svakog dana, i u tome uživati. Ako do sada niste bili aktivni – počnite s umjerenim aktivnostima u trajanju od 5-10 minuta, koje ćete postepeno produljivati i intenzivirati. Više dnevnog kretanja učinit će vas zdravijom, snažnijom i sretnijom osobom. Izgradit ćete jače kosti i snažnije mišiće, osnažiti srce. Bit ćete tjelesno i mentalno opušteniji.

Rutinsko vježbanje Vas čini 10 do 20 godina mlađim u odnosu na neaktivnu osobu. Redovitim vježbanjem 3-4 puta tjedno, smanjit ćete rizik smrti od svih uzroka, uključujući i rizik bolesti srca i raka, za oko 70%.


Koristi tjelesne pripremljenosti su sljedeće:

Srce: može crpiti više krvi s manje napora
Masnoće u krvi:smanjujete razinu kolesterola, a i vrijednosti triglicerida
Krvni tlak: smanjit ćete ga osobito ako je malo povišen, spriječit ćete visoki tlaka
šećerna bolest: možete sniziti razinu šećera u krvi, pomažete u prevenciji pojave staračkog (tip II, neovisni o inzulinu) dijabetesa
Kosti: izbjegavate osteoporozu, ali ne preintenzivno da ne poremete mjesečni ciklus
Općenito: uklanjate stres, bolje se osjećate, bolje spavate i poboljšavate koncentraciju

Aerobno – je vježbanje kod kojeg kontinuirano pokrećete velike skupine mišića. Povećate zahtjev rada srca, pluća i mišićnih stanica. Ne izaziva bol, dobro se oznojite i brže dišete. Aerobnim vježbanjem poboljšavate Vašu izdržljivost. šetanje, vožnja biciklom i romobilom, rolanje, trčanje i plivanje su primjeri aerobnog vježbanja.
Anaerobno – je vježbanje kojim su zahtjevi na mišiće do potpune iskoristivosti kisika i počinje se iskorištavati nagomilana energija. Pri ovom drugom načinu sagorijevanja energije (bez kisika) javlja se bol. Stoga ne možete jako dugo anaerobno vježbati. Dizanje utega je svima poznati primjer. Anaerobnim vježbanjem više stvaramo snagu. Počinjete li sa svojim programom, uz aerobno vježbanje dodajte lagane anaerobne vježbe. Koristite laganije utege i s sprave s manjim otporom kako biste izbjegli ozljede.
Kad ste u formi?
Kad obavljate svoje dnevne poslove bez umora i imate energije za uživanje u aktivnostima u slobodno vrijeme.
Kad šećete 1-2 km ili se popnete po stubama par katova bez uspuhanosti i zežine u nogama.
Kad nastavljate razgovor za vrijeme umjerenog vježbanja kao što je šetnja.


Korisni savjeti

POČNITE S VJEŽBANJEM POSTUPNO
ODABERITE VJEŽBE KOJE VAM ODGOVARAJU
VJEŽBAJTE REDOVITO, ALI UMJERENO
UVIJEK SE ZAGRIJTE I OHLADITE
Podijeli