Glazba

Večer adventističkih glazbenika

Dirigent Herbert Blomstedt u Lisinskom i  Agape na HTV-u

U subotu, 23. ožujka, u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, nastupa svjetski poznati dirigent – Herbert Blomstedt koji je poznat medijima i kao vjernik Kršćanske adventističke crkve. U nizu koncerata pod nazivom Lisinski subotom, ove subote dirigira orkestrom čije značenje prelazi glazbene granice i čini ga važnim kulturno-političkim segmentom cjelokupnog glazbenog razvoja Europe. To je međunarodni orkestar mladih Gustav Mahler, osnovan 1986. godine, jedini orkestar takve vrste koji je neprofitabilan, umjetnički i administrativno neovisan i potpuno posvećen svojem cilju – razvoju novog naraštaja glazbenika. Pod palicom dirigenta Herberta Blomstedta, kao solist na klaviru biti će Leif Ove Andsnes, čije interpretacije New York Times naziva „ne samo primamljivima nego i duboko inspirirajućima“.

Kao adventist, Blomstedt ne vježba od petka navečer do subote navečer već slavi subotu u adventističkoj crkvi. Međutim, on će dirigirati kada su koncerti jer nastupe ne doživljava kao rad već kao izraz svoje pobožnosti i proslavljanja Boga.

Istu večer u subotu 23. ožujka, na prvom programu Hrvatske televizije u 20 sati nastupa poznati adventistički Gospel ansambl Agape u novoj sezoni popularnog glazbenog serijala „Do posljednjeg zbora“. Od početnih pedesetak zborova koji su se prijavili na ovo natjecanje, Agape je ušao među petnaest zborova od kojih će se izabrati šest najboljih koji će se natjecati u emisijama uživo svake subote navečer u travnju. Ove večeri biti će poznato hoće li među njima biti i Agape.

2013. godine, Gospel ansambl Agape obilježava 30. obljetnicu neprekidnog djelovanja tijekom kojeg je održao oko četiristo koncerata u Hrvatskoj, Evropi i svijetu. Mnogi od ovih koncerata bili su humanitarnog karaktera. Repertoar ansambla vrlo je bogat: klasični i suvremeni gospel, crnačke duhovne pjesme, country gospel, božićne pjesme i skladbe naših suvremenika. Gospel je engleska riječ za Evanđelje, a ujedno i naziv osobite glazbene vrste koja je u zadnje vrijeme sve popularnija i kod nas u Hrvatskoj, a ansambl Agape je pjeva još od 1983. godine. Agape je riječ grčkoga podrijetla upotrijebljena u izvornom tekstu Biblije, a označava Božju ljubav prema čovjeku.

Darko Kovačević

Podijeli