Veličajte Gospodara

21. 08. 2011.

“Ne gledajte pojedini samo na svoju vlastitu korist nego i na korist drugih!” (Filipljanima 2,4)

Kako su ozbiljne i dirljive Pavlove riječi: “Ta, poznato vam je milosrđe Gospodina našega Isusa Krista, kako je radi vas od bogataša postao siromah da vi postanete bogataši njegovim siromaštvom.” (2. Korinćanima 8,9) Vi znate s koje visine je On sišao, poznata vam je i dubina poniznosti u koju se spustio. Njegove su noge pošle stazom žrtve i nisu skrenule s nje sve dok nije položio svoj život. Za Njega nije bilo odmora između nebeskog prijestolja i križa. Isusova ljubav prema čovjeku učinila je da je radosno primao svako poniženje i svaku uvredu.

Pavao nas opominje da “ne gledamo samo na svoju vlastitu korist nego i na korist drugih”. On nas poziva da imamo um koji je bio “u Kristu Isusu! On, božanske naravi, nije se ljubomorno držao svoje jednakosti s Bogom, nego se nje lišio uzevši narav sluge i postavši sličan ljudima. Kad postade kao čovjek, ponizi sam sebe postavši poslušan do smrti, i to do smrti na križu.” (Filipljanima 2,4-8)

“Znajte”, kaže apostol Petar, “da niste otkupljeni nečim raspadljivim — srebrom ili zlatom.” (1. Petrova 1,18) O, kad bi to bilo dostatno za plaćanje cijene ljudskog spasenja, kako bi to lako učinio Onaj koji kaže: “Moje je zlato, moje je srebro.” (Hagaj 2,8) Ali grešnik je mogao biti iskupljen samo dragocjenom krvlju Božjega Sina. Oni koji odustaju od Kristove službe, propuštajući priliku da prihvate ovu divnu žrtvu, propast će u svojoj sebičnosti.

Tko god primi Krista kao svog osobnog Spasitelja, težit će za prednošću da služi Bogu. Kad razmišlja o onome što je Nebo za njega učinilo, njegovo se srce pokreće bezgraničnom ljubavlju i zahvalnošću punom divljenja. On nestrpljivo čeka da izrazi svoju zahvalnost, stavljajući svoje sposobnosti na oltar službe za Boga. Njegova je čežnja pokazati svoju ljubav prema Kristu i prema onome koga je On otkupio. On osjeća potrebu za radom, teškoćama i žrtvom.

Pravi Božji suradnik će dati najbolje od sebe, jer će čineći tako odavati slavu svome Učitelju. On će činiti ono što je dobro, da bi time izrazio svoje poštovanje Božjih zahtjeva. On će se revno truditi da poboljša i usavrši sve svoje sposobnosti. Svaku dužnost on će obavljati kao Bogu. Jedino što će on željeti bit će da izrazi Kristu svoju odanost i savršenu službu.

Postoji slika koja prikazuje vola što stoji između pluga i oltara, sa sljedećim natpisom: “Spreman za oboje”. Spreman da naporno ore, ili da bude prinesen na oltar kao žrtva. Ovako izgleda slika pravog Božjeg djeteta — spreman da ide tamo gdje ga poziva dužnost, da se odrekne sebe i žrtvuje za svojega Spasitelja.” (Put u bolji život, str. 321,322)

Leave a Comment