Veliki Uzor

19. 09. 2023.

“Nasljedujte Boga, budući da ste ljubljena djeca, i živite u ljubavi kao što je i Krist vas ljubio i predao samoga sebe za nas.” (Efežanima 5,1.2)

Možda kažete da ste uzeli k sebi i dali svoja sredstva osobama koje nisu bile dostojne vašeg milosrđa i da ste se zbog toga obeshrabrili u pokušaju da pomognete potrebitima. Ukazujem vam na Isusa. Došao je spasiti palog čovjeka, donijeti spasenje svojem narodu, ali Ga oni nisu htjeli primiti. Prezreli su Njegovo milosrđe i na kraju ubili Onoga koji im je donio život. Zar je zbog toga naš Gospodin okrenuo leđa palom ljudskom rodu? Iako su vaši napori da činite dobro bili devedeset devet puta bezuspješni, i premda ste zauzvrat primili samo uvrede, prijekor i mržnju, ako ste stoti put imali uspjeha i jedna se duša spasila, o, kakva je pobjeda ostvarena! Jedna duša iščupana iz Sotoninih ruku, jedna duša koja je imala koristi, jedna duša ohrabrena. To će tisuću puta nadoknaditi sav vaš trud. Isus će vam reći: “Što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste!” Zar ne bismo trebali s radošću činiti sve što je u našoj moći da oponašamo život našega božanskoga Gospodina? Mnogima je odbojna sama pomisao da učine bilo kakvu žrtvu za dobro drugih. Oni nisu spremni trpjeti da bi pomogli drugima. Takvi se zavaravaju mišlju da se od njih ne očekuje da sebe oštete u korist drugih. Takvima kažemo: Isus je naš primjer.

Kad je upućena molba da dva Zebedejeva sina u Njegovom kraljevstvu sjede Njemu jedan s desne, a drugi s lijeve strane, Isus je odgovorio: “’Ne znate što ištete. Možete li piti čašu koju ja pijem, ili krstiti se krstom kojim se ja krstim?’ Oni mu rekoše: ‘Možemo.’ A Isus će im: ‘Čašu koju ja pijem pit ćete i krstom kojim se ja krstim bit ćete kršteni, ali sjesti meni zdesna ili slijeva nisam ja vlastan dati — to je onih kojima je pripravljeno.’” Koliko njih može odgovoriti: Možemo piti ovu čašu, možemo se krstiti takvim krštenjem, a da odgovor bude razuman? Koliko njih oponaša veliki Uzor? Svi koji su izjavili da su Kristovi sljedbenici, ovim su se korakom obvezali da će hoditi kao što je On hodio. (Svjedočanstva za Crkvu, sv. 2, str. 28,29)

Za razmišljanje: Kako mogu lakše podnijeti uvrede i mržnju s kojima ću se suočavati dok objavljujem vijest o Kristu?