Jutarnji stih

Victorijina potraga za mirom

“Nauči me da vršim volju tvoju, jer ti si Bog moj. Duh tvoj dobri nek’ me po ravnu putu vodi!” (Psalam 143,10)

Victoria Mugala Bbuku, stanovnica Zambije, razvela se od muža kad je imala 44 godine. Od svojih frustracija, strahova i tjeskobe okrenula se piću.
A zatim je prekinula svaki kontakt s prijateljima i rođacima. Na kraju je Victoria napustila svoju domovinu i preselila se u susjedni Zimbabve, a zatim je otišla u Južnu Afriku u potrazi za mirom koji joj je stalno izmicao. Članovi obitelji bezuspješno su pokušavali stupiti u kontakt s njom.
Međutim, život u Zimbabveu i Južnoj Africi nije Victoriji donio nikakvu sreću. Postala je ogorčena na Boga i okrivljavala je Njega za sve što joj se dogodilo. Poslije se odlučila vratiti u Zambiju, ali ne u svoj rodni grad Lusaku. Nastanila se u kraju u kojem je nitko nije poznavao.
A onda je jednog dana upoznala sedamnaestogodišnjeg mladića koji joj je progovorio o Isusovoj ljubavi. Bila je uznemirena na spomen Isusovog imena, pa je rekla mladiću da ga više nikada ne želi vidjeti. Ne znajući što bi joj rekao, dao joj je Veliku borbu. Victoria mu je rekla da je kršćanske knjige ne zanimaju — da čita samo knjige o kriminalu. Mladić joj je rekao da knjiga sadrži dosta toga o kriminalu (i da će to pronaći u prvih jedanaest poglavlja knjige)!
Victoria je konačno uzela knjigu i pročitala je za samo nekoliko dana. Zatim je otišla potražiti tog mladića. Kad ga je pronašla, pitala ga je kojoj crkvi pripada. Mladić joj je rekao da je vjernik Adventističke crkve. Victoria je proučavala Bibliju i na kraju se krstila!
Sada, u 57. godini života, Victoria je jedan od najuspješnijih literarnih evanđelista u Zambiji. Ima pristojan i drag kršćanski dom i njezina je obitelj iznenađena promjenom koja se kod nje dogodila. Nakon obraćenja bezuspješno je pokušavala pronaći mladića koji joj je dao knjigu. Samo Bog zna gdje se on nalazi, ali Victoria očekuje da će ga upoznati u novom Jeruzalemu.
Poklonite knjigu nekome, a rezultate prepustite Bogu.
Nelson Semveemba, Zambija


Komentiraj