Jutarnji stih

Vjerni i u nevoljama

“Zato uživam u slabostima, u uvredama, u nevoljama, u progonstvima, u tjeskobama koje podnosim za Krista. Jer kada god sam slab, onda sam jak.” (2. Korinćanima 12,10)

Eliphas se 1988. godine odazvao pozivu da stupi u literarni rad u istočnom Zimbabveu kao honorarni literarni evanđelist. Četiri godine poslije radio je s punim radnim vremenom.

Kad su prošla tri mjeseca njegove službe s punim radnim vremenom, direktor nakladništva otkrio je da Eliphas ima epilepsiju. Doživio je nekoliko epileptičnih napadaja dok je radio. Zabrinut za zdravlje svojeg službenika, direktor ga je pokušao nagovoriti da prihvati neku lakšu dužnost u crkvi.

Eliphas je, međutim, odgovorio direktoru nakladništva da je njegovo stanje zapravo pravi razlog zbog kojeg je stupio u literarni rad. Ispričao mu je kako je čovjek koji je upućivao poziv za nove literarne evanđeliste rekao: “Ima li nekoga tko želi surađivati s anđelima i vidjeti kako ga Bog koristi u spašavanju duša za svoje kraljevstvo?” Eliphas se odazvao tom pozivu jer je vjerovao da će Bog djelovati preko njega i da taj posao neće raditi sam.

Zatim je ispričao kako je Bog djelovao u njegovom životu posljednjih 21 godinu. Govorio je o napadajima koje je doživio na prometnim ulicama Hararea, prijestolnice Zimbabvea, i kako nikada nije bio ozlijeđen. Rekao da nikad nije izgubio nijednu knjigu ili novac čak i onda kada su mu nekršćani pomagali da ustane nakon epileptičnog napadaja. Bog se uvijek pobrinuo da mu njegove osobne stvari budu vraćene netaknute. Zbog svih ovih razloga, i još nekoliko drugih, Eliphas nije pristao na neki lakši posao.

Usprkos činjenici da Eliphas i dalje ima epileptične napadaje otprilike jednom mjesečno, on nikada nije propustio nijedan sastanak Literarnog instituta otkad je počeo raditi s punim radnim vremenom.

Mnogi ljudi su dovedeni u redove Adventističke crkve zahvaljujući Eliphasovom zalaganju; među njima je i pastor jedne druge kršćanske zajednice koji je pročitao knjigu The Next Superpower (Sljedeća supersila). Eliphas kaže da je Bog toliko dobar pema njemu da će Mu služiti dok Isus ponovno ne dođe ili dok ne umre, što god da se od toga prvo dogodi.

Ako smo Mu voljni služiti, Bog može upotrijebiti bilo koga od nas u svojoj službi.

M. Super Moesi, Zimbabve


Komentiraj