Vjerništvo - više od same statistike

Generalna-2015 5. 07. 2015.

3. Srpnja 2015| San Antonio, Texas, Sjedinjene Američke Države [Victor Hulbert, tedNEWS]

Ako radite u Tajništvu, isplati se imati smisao za humor. Dr. Ng, izvršni tajnik Kršćanske adventističke crkve za cijeli svijet ima ga u obilju. U protivnome, njegovo izvješće puno činjenica, brojki i statistike, delegati bi rado preskočili. Na svoju osobnu odgovornost.

“Izvješće tajnika Ng-ja je nešto najbolje što sam doživio u dvadeset i pet godina prisustvovanja na Generalnim Konferencijama”, izjavio je Sam Davis, Predsjednik Južno-Engleske Konferencije. “Bilo je to provokativno, vrlo duhovito i informativno izvješće. Također, bilo je vrlo u stilu evangelizma.” Mudre riječi čovjeka koji će za dva mjeseca morati informirati i zabaviti svoje birače.

Štoviše, izvješće je zainteresiralo Samaru, četrnaestogodišnju kćer jednog delegata iz Transeuropske divizije. Izjavila je da je izvješće bilo vrlo zanimljivo i privlačno.

Što je privuklo Samarinu pozornost? Možda duhovitost: je li izvještaj zapravo vrijeme da delegati malo odrijemaju, ili da se ispuni vrijeme do Izbornog Odbora? Dr. Ng je u šali ponudio delegatima pet lažnih izbora prije no što im je otkrio pravi razlog svoga izlaganja, “podsjetiti se da Misija nije nešto o čemu samo razgovaramo, već razlog zbog kojeg naša crkva postoji.”

Je li to bilo praktično isticanje statistike koja bi nam pomogla utvrditi gdje smo jaki a gdje slabi? To je svakako bilo vidljivo tijekom izlaganja.

Jesu li to bile značajne prekretnice u rastu crkve? Svakako, privlačno ih je bilo vidjeti.

Dr. Ng je spomenuo da je vjerništvo poraslo iznad osamnaest milijuna prvi puta u 2013. godini. Citirao je Christianity Today (Kršćanstvo Danas) gdje se kaže kako je Adventistička crkva trenutno “peta najveća svjetska kršćanska denominacija, nakon Katoličke, Ortodoksne, Anglikanske Crkve i Skupa Božjeg.” (Christianity Today, 22. veljače 2015.)

S trenutnih 18,479,257 vjernika, Adventistička crkva je narasla za 1,556,0181.55 vjernika u pet godina. Bilo je u prosjeku 3,199 krštenja dnevno.

Sve je to zanimljivo, ali tek su usporedbe otkrile bitne pouke. Obrasci rasta su promijenili crkvenu dinamiku, posebice u brzom porastu broja krštenja na južnoj, i smanjenju na sjevernoj polutci. To bi moglo utjecati na budućnost crkve.

Dr. Ng je izjavio da su “60-tih godina krštenja u sjevernoj polutci predstavljala 31 posto, odnosno 69 posto u južnoj polutci, od sveukupnih krštenja u svijetu. Do 2014. godine 97 posto svjetskih krštenja bilo je samo na južnoj polutci, i 3 posto na sjevernoj. Ovaj razvoj epohalnih razmjera ukazuje na izvanredan rast crkve s jedne, i veliki pad s druge strane.

Znači li to da područje poput Transeuropske divizije treba promatrati kao misijsko polje? Dok je Dr. Ng skoro zapjevao uz stihove “Crveni i žuti, crni i bijeli, svi su Njemu dragocjeni”, pastor Velške Misije, Jeremy Treneer smatra da je možda potrebno više relevantnih vrsta misionarskih poslova u sekularnim mjestima poput Europe. “Možda je potrebno posvetiti posebnu pozornost i usredotočiti se na ta područja”, osvrnuo se Treneer, i zapitao: “Moramo li čekati na Generalnu Konferenciju? Nemamo li i mi sredstava?”

Ovakva pozitivna razmišljanja svakako su u skladu s ciljevima pastora Teda Wilsona izražena u govoru povodom novog mandata, gdje je govorio o “potpunom uključivanju i osnaživanju vjernika u svjedočenju i misiji.” Predsjednik Britanske Unije pastor Ian Sweeney se složio: “Europa nije mrtva, već predstavlja uzbudljivu priliku za razvoj ali članovi crkve moraju uočiti te prilike.”

Postoji još nešto što utječe na Samarinu dobnu grupu više od ičega. “Sindrom propuštanja kante”. Na svakih sto vjernika koji su se priključili crkvi u zadnjih četiri godine, šezdeset ih je nestalo. Pastor Tremear se pita nije li statistika još gora budući da ovdje nisu uključeni mladi koji su odrasli kao adventisti ali nikada nisu formalno postali članovi. To je nešto što bi on želio detaljnije istražiti.

Sljedeći u izlaganju, jednako uvjerljiv, bio je Dr. David Trim, direktor Ureda za arhivu i statistiku pri Generalnoj konferenciji. Skeptik s moje desne strane je uzdahnuo kada je vidio da se približava mikrofonu. Mislim da su imali neki okršaj tijekom godina, međutim, do kraja Davidovog izvješća, ovaj čovjek je bio potpuno uvjeren i oduševljen.

Zašto?

Kao povjesničar i statističar, David je objasnio logiku zašto i kako je tijekom petogodišnjih razdoblja (1995-2010) adventistička globalna stopa smrtnosti uvijek manja od opće populacije. “Mora postojati još nešto osim zdrave hrane”, rekao je. Adventisti imaju 3.39 smrti na tisuću vjernika u usporedbi sa 8.55 u općoj populaciji. Njegov logičan zaključak? Pretjerano je brojčano stanje našeg vjerništva. Izvješće o broju umrlih i onih koji su napustili crkvu nije bilo dovoljno praćeno i zapravo je brojka oko 39.29% manja tijekom proteklih pedeset godina.

Ovo su činjenice. Rezultati moraju pozivati na akciju. Crkve moraju srediti svoje knjige. Razvoj Globalne baze podataka vjerništva (inicijative u kojoj želi biti i TED) mora se pokrenuti prema lakšoj računici, crkveno vjerništvo mora naučiti neke lekcije o učeništvu i zadržavanju ljudi.

U protivnome, zainteresirana osoba poput Samare može postati još jedna statistika. Dr. Ng to ne bi volio.

Leave a Comment