Jutarnji stih

Vladanje mislima

“Zato opašite svoje bokove, to jest svoj um, budite trijezni, potpuno stavite svoju nadu u milost koja će vam se donijeti u času kad se objavi Isus Krist.” (1. Petrova 1,13)

Nema mnogo onih koji su svjesni svoje dužnosti da trebaju upravljati mislima i maštom. Neukroćeni um vrlo je teško usmjeriti prema korisnim temama. Međutim, ako misli nisu pravilno usmjerene, vjera ne može napredovati u duši. Um mora biti zauzet svetim i vječnim temama, jer će se u protivnom baviti bezvrijednim i površnim mislima. Moralne i intelektualne snage moraju biti disciplinirane, a one će ojačati i popraviti se vježbanjem.
Da bismo pravilno razumjeli ovo pitanje, moramo imati na umu da je naše srce po naravi izopačeno, da sami po sebi nismo sposobni ići pravim putem. Jedino Božjom milošću, sjedinjenom s našim najozbiljnijim naporima, možemo postići pobjedu. (CT 544)
Svaka zla sklonost treba biti nadvladana uz pomoć Kristove milosti, ali ne na neki mlitav, neodlučan način, već s čvrstom namjerom, s odlukom da nam Krist bude Uzor. Zavolite ono što je Isus volio, uskratite svoju ljubav onome što ne jača dobre pobude. Ulažući odlučne napore, svakoga dana učite i usavršavajte svoj karakter. Vi morate imati čvrstu namjeru da sebe obuzdate i postanete ono što znate da Bog želi da postanete. (KH 135)
Um, isto tako kao i srce, mora biti posvećen Božjoj službi. Bog ima pravo na sve što je u nama. Kristov sljedbenik ne smije se upuštati ni u kakvo zadovoljstvo niti se uključivati u bilo koji pothvat, koliko god izgledao bezazlen ili pohvalan, ako mu prosvijetljena savjest govori da će time umanjiti svoju revnost ili oslabiti svoju duhovnost. Svaki kršćanin treba zadržavati plimu zla da spasi naše mlade od utjecaja koji bi ih mogli odnijeti u propast. Neka nam Bog pomogne da krčimo svoj put nasuprot matici zla. (CT 544)


Komentiraj