Vlasti u sukobu

24. 07. 2022.

“Kad je Isus ušao u hram i tu učio, pristupiše mu glavari svećenički i starješine narodne pa ga upitaše: ‘Kakvom vlasti to činiš? Tko ti je dao tu vlast?’ Odgovori im Isus: ‘I ja ću vas nešto upitati. Ako mi odgovorite, kazat ću vam kakvom vlasti ovo činim. Odakle je bilo Ivanovo krštenje? S neba ili od ljudi?’” (Matej 21,23-25)

Isus je narušio ugled židovskih vođa svojim čišćenjem hrama. Sada se oni sukobljavaju s Njim.

Trebamo zapaziti što nisu doveli u pitanje. Kao prvo, nisu zanijekali činjenicu da Isus ima vlast ili da čini velike stvari. To je sigurno pokazao čišćenjem hrama. Drugo što izaslanstvo Velikog vijeća nije osporilo bilo je da je Isus ispravno postupio čisteći hram. Znali su da se s njihovim dopuštenjem u hramskom dvorištu čini ono što je pogrešno.

S druge strane, nisu mogli zanemariti ono što je Isus učinio. Uostalom, postupao je kao da je Gospodar hrama i kao da ima pravo učiniti to što je učinio. Time je prisvojio njihova isključiva prava. Dakle, imali su Mu se razloga suprotstaviti. Nitko nije mogao zanijekati njihovo pravo da Ga ispituju o izvoru Njegove vlasti u čišćenju hrama. Isus nije zauzimao nikakav službeni položaj. Otuda njihov izazov. Međutim, u tome se krila zamka.

William Barclay naglašava: “Nadali su se da će dovesti Isusa u nedoumicu. Ako kaže da postupa u skladu sa svojom vlašću, mogu Ga uhvatiti kao megalomana prije nego što nanese još veću štetu.” A “ako kaže da postupa u skladu s Božjom vlašću, mogu Ga uhvatiti pod optužbom za bogohuljenje.”

Isus je bio potpuno svjestan zamke. Njegov odgovor stavio ih je pred još teži izbor. Njegovo protupitanje u vezi s vlašću Ivana Krstitelja bilo je genijalni udarac. Nisu mogli odgovoriti da je Krstiteljeva vlast potjecala od Boga jer je On ukazao na Isusa kao na Janje Božje.

Ipak, nisu mogli reći niti da Njegova vlast potječe od ljudi zato što je narod smatrao da je Ivan prorok.

Opredjeljenje za jednu od dviju krajnjih mogućnosti nagnalo ih je da kao jedini mogući odgovor kažu: “Ne znamo.” Budući da su oni odbili odgovoriti na Njegovo pitanje, i On je imao pravo zanemariti njihovo (vidi Matej 21,27).

Kao kršćani, mnogo možemo naučiti iz načina na koji je Isus rješavao sukobe. Širom otvorenih očiju trebamo promatrati Njegovu nadahnutu strategiju dok se nastavlja kretati prema križu.

 

Preporučujemo:

Leave a Comment