Vođa kojeg vrijedi slijediti

20. 06. 2015.

“Kad mudar čuje, da umnoži znanje, a razuman steče mudrije misli.” (Izreke 1,5)

Kad god upoznam neke nove ljude, shvaćam da kod literarnih evanđelista ne postoje slučajnosti. Jednom sam srela glavnog direktora velike kompanije u Donjeckoj regiji. Poveli smo razgovor o knjigama i različitim vjerskim temama. Odlučila sam mu dati karticu na kojoj je na vrhu pisalo: “Molitva na radnom mjestu”. Također sam mu savjetovala da se ne uzrujava ni ne ljuti tijekom dana, već da počne svaki dan ovom molitvom. Navela sam mu primjer kralja Salomona koji je molio Boga za mudrost. Također sam mu govorila o Danielu, koji se molio triput dnevno usprkos činjenici da je bio vrlo zauzet narodni vođa. Čovjek mi se zahvalio, uzeo molitvu i rekao da će je pokušati primijeniti.

Nekoliko tjedana poslije vratila sam se u tu tvornicu i išla od ureda do ureda nudeći priliku zaposlenicima da kupe knjige. Zamislite moje iznenađenje kada su me skoro svi pitali imam li karticu s “Molitvom na radnom mjestu”. Toliko ljudi ju je željelo da mi ih je ponestalo. Kad sam upitala jednu ženu zašto svi žele istu molitvu, ona mi je odgovorila da im je glavni direktor preporučio da počinju radni dan ovom molitvom.

Poslije mi se ukazala prilika da se ponovno sretnem s tim direktorom. Na njegovom stolu sam ugledala molitvu koju sam mu dala, pa sam ga upitala kako je došlo do toga da je preporuči radnicima u tvornici.

Ispostavilo se da je na jednom sastanku svih zaposlenika naglas pročitao tu molitvu, rečenicu po rečenicu, objašnjavajući im značenje svakog reda. Svi su slušali dok je pričao svoje iskustvo o tome kako mu sada izgleda radni dan nakon čitanja molitve. Zatim ih je posavjetovao da primijene ista ta načela u svojem životu.

U cijeloj su se tvornici dogodile značajne promjene zato što je direktor uveo jutarnju molitvu u svoj dnevni raspored. Također je izjavio da bi zahvaljujući našim knjigama mogao propovijedati čitavu propovijed. Možda će i otpočeti svoj sljedeći poslovni sastanak propovijedajući!

Irina Mironjuk, Ukrajina