Vođen snom

19. 09. 2015.

“Poslije ovoga izlit ću Duha svoga na svako tijelo, i proricat će vaši sinovi i kćeri, vaši će starci sanjati sne, a vaši mladići gledati viđenja.” (Joel 2,28)

Jedno od nekoliko dragocjenih kolporterskih iskustva dogodilo mi se dok sam bio direktor nakladništva u zapadnoj Boliviji. Bila je to posebna kolporterska akcija s mnogim novim literarnim evanđelistima, kao i onima koji su se te godine vraćali u nadi da će dobiti stipendije za studij na Adventističkom sveučilištu.
Među literarnim evanđelistima bili su David Choque i Justiniano Condori. Oduševljeno su otišli kolportirati u tropsko područje Cochabamba. Ni uz mnogo molitve, međutim, nisu u kolportaži doživljavali rezultate kojima su se nadali. I tako su se ponovno spustili na koljena i tražili Božju pomoć i smjernice za postizanje svojih ciljeva.
Jedne noći jedan od njih imao je san u kojem je vidio bijeli grad okružen brdima. Pred ulazom u grad bilo je mnogo drveća i crvenih stijena. Glas mu je rekao da treba otići u taj grad. Kad se probudio i ispričao san svojem prijatelju, bili su sigurni da će njihova stipendija doći odatle. Opisali su mi taj grad i zamolili me da im pomognem da stignu tamo.
Prema opisu je zvučalo kao da je to grad Sukre, pa smo ušli u autobus i krenuli tamo. Kad smo se približavali Sukreu, mladić koji je sanjao san počeo se radovati: “To je to! To je to!” Vidio je isto drveće, brda, stijene i kuće iz svojeg sna.
Po izlasku iz autobusa, otišli smo u veliku tvornicu cementa. Kad sam zamolio menadžera da dopusti dvojici mladića pokazati knjige njegovim radnicima, on nas je pozdravio dobrodošlicom i dao nam dopuštenje. Nakon što su pokazali knjige menadžeru, njegovi radnici su se postrojili u red da bi kupili knjige ni ne slušajući što im literarni evanđelisti imaju za reći. Menadžer im je dovoljno uspješno objasnio sve o knjigama. Bilo je zadivljujuće gledati zaposlenike koliko knjiga kupuju.
Za samo dva dana dvojica literarnih evanđelista zaradila su onoliko koliko im je bilo potrebno za stipendiju. Kad sam menadžeru dao listu njegovih radnika koji su kupili knjige, platio je jednim čekom za sve njih — a na čeku je bio iznos koji mladići nikada dotada nisu vidjeli.
Bog ima svoje načine i metode na koje djeluje u korist onih koji se prepuštaju Njegovim rukama.
Sandalio Quispe, Bolivija