Vođeni Svetim Duhom

26. 01. 2015.

“Duh i zaručnica vele: ‘Dođi!’ Tko čuje, neka rekne: ‘Dođi!’ Tko je žedan, neka dođe; tko želi, neka badava uzme vode života!” (Otkrivenje 22,17)

Prije deset godina osjećao sam snažan dojam da bih trebao otići i kolportirati u Bafoussam, glavni grad zapadnog Kameruna. Od prijestolnice sam planirao raditi sve do Dschanga, grada udaljenog oko 45 km. Moja iskustva na tom području svjedoče o Božjem vodstvu.

Jednoga dana odlučio sam posjetiti Mathiasa, prijatelja iz djetinjstva i vatrenog rimokatolika. Kako smo on i ja zajedno posjetili neke njegove prijatelje, pojavilo se pitanje o krštenju uronjavanjem i je li to preduvjet za spasenje. To je dovelo do toga da smo zakazali proučavanje Biblije o toj temi, što je zatim dovelo do redovnih proučavanja svake subote poslijepodne.

Prvom proučavanju Biblije prisustvovalo je petero ljudi, a tema je bila stvaranje. Sljedeće subote bilo je prisutno deset posjetitelja. Svakog je tjedna broj posjetitelja rastao, dok ih na kraju nije bilo trideset dvoje. Nakon proučavanja o suboti, mnogi su donijeli odluku da će je bez odgađanja početi svetkovati. Tijekom sljedeća dva mjeseca nastavili smo održavati ova tjedna proučavanja, ali su se neki od prisutnih žalili da im je nezgodno dolaziti u subotu. Dogovorili smo se da ćemo se sastajati i nedjeljom, ali se nedjeljna skupina na kraju raspala. Zanimljivo je da je samo troje njih odustalo od subotnje skupine. Sveti Duh je jasno doveo skupinu do podjele, tako da utjecaj onih neposvećenih ne utječe negativno na one iskrene.

Ovaj niz proučavanja Biblije potresao je mnoge ljude u ovom pretežno katoličkom gradu. Čak je i biskup iz glavnog grada došao u posjet ovoj skupini, ali su njezini članovi branili svoju vjeru riječima “tako govori Gospodin”. Kada ih je biskup upitao tko stoji iza ove iznenadne promjene vjere, njihov odgovor je bio: “Mi se oslanjamo samo na Bibliju.” Biskup je na to izjavio: “Ono što vi govorite je istina, ali mi ovdje ispovijedamo katoličku vjeru.”

Nakon ovog odlučujućeg sastanka, sedamnaestero polaznika ove studijske skupine ustalo je, izrazilo odluku za krštenje i pridružilo se mjesnoj adventističkoj crkvi. Moj prijatelj Mathias sada služi kao prvi starješina te crkve, a njegova supruga je crkvena tajnica. Ovih sedamnaestero novih vjernika aktivno slavi Gospodina i unapređuje djelovanje crkve na različite načine.

Pierre Donzang, Kamerun