Vodič

23. 09. 2023.

“Pokaži mi, Jahve, svoje putove, nauči me svojim stazama!” (Psalam 25,4)

Gospodin kaže: “Zazovi me u dan tjeskobe.” (Psalam 50,15) On nas poziva da iznesemo pred Njega svoje teškoće i nevolje, svoju potrebu za božanskom pomoći. Poziva nas da Mu bez oklijevanja uputimo svoje molitve. Čim se teškoće pojave, trebamo Mu uputiti svoje iskrene, ozbiljne molitve. Svojim upornim molitvama pružamo dokaz dubokog povjerenja u Njega. Svijest o našoj potrebi nagoni nas da se molimo ozbiljno, a naš nebeski Otac biva ganut našim molbama.

Često su oni koji trpe poniženja ili progonstva zbog svoje vjere u kušnji da pomisle kako ih je Bog zaboravio. U očima ljudi oni su manjina. Po svemu izgleda da njihovi neprijatelji likuju nad njima. Ali neka se ne uznemiruju! Onaj koji je patio zbog njih, koji je nosio njihove tuge i žalosti, nije ih zaboravio!

Božja djeca nisu ostavljena sama i bez obrane. Molitva pokreće ruku Svemogućega. Molitvom “osvojiše kraljevstva, izvršiše pravdu, postigoše obećanja, zatvoriše usta lavovima, ugasiše žestinu ognja” — i mi ćemo saznati što to znači kad čujemo izvještaje mučenika koji su umrli za svoju vjeru, koji “nagnaše u bijeg tuđe bojne redove” (Hebrejima 11,33.34).

Ako svoj život posvetimo službi Njemu, nikad se nećemo naći u položaju za koji Bog nema rješenje. Ma kakav bio naš položaj, imamo Vodiča koji će usmjeriti naš put; ma kakve bile naše nevolje, imamo sigurnog Savjetnika; ma kakve bile naše tuge i žalosti, ma kolika bila naša osamljenost, imamo Prijatelja koji s nama suosjeća. Čak i ako u svojem neznanju načinimo pogrešan korak, Krist nas neće ostaviti. Čujmo Njegov glas kako govori jasno i razgovjetno: “Ja sam put, istina i život!” (Ivan 14,6) “Smilovat će se ubogu i siromahu i spasit će život nevoljniku.” (Psalam 72,13)

Gospodin izjavljuje da će Mu poslužiti na čast oni koji žele biti blizu Njega i vjerno obavljati Njegovu službu. (Isusove usporedbe, str. 113)

Za razmišljanje: Ja se “nikad neću naći u položaju za koji Bog nema rješenje”. Ako je to istina, zašto postajem uznemiren kada se suočavam s teškim okolnostima?