Zajednički interes, olakšan razgovor

18. 01. 2015.

“Ne odustaje Gospodin od izvršenja obećanja, kako to neki misle, nego vas strpljivo podnosi jer neće da se itko izgubi, nego da svi pristupe obraćenju.” (2. Petrova 3,9)

Dok sam jednog dana kolportirao, vidio sam čovjeka kako na parkiralištu ispred svoje kuće nešto radi oko svojeg automobila. Zato sam mu prišao moleći se u sebi i pažljivo ga s prijateljskim osmijehom pozdravio. Pogledao me je, a ja sam se brzo predstavio navodeći ukratko svrhu svojeg posjeta. “Zvuči mi dobro”, rekao je Dave. “Mi kod kuće školujemo svoju djecu.” Ah! Kako ugodan informativan odgovor!

Nisam siguran zašto mi je odgovorio baš na taj način, ali slava Bogu što jest. “I mi isto”, odgovorio sam. Odmah smo uspostavili neku vrstu povezanosti, zajedničku temu na kojoj smo mogli graditi. Dave se ispričao i požurio u kuću po svoju ženu Tannear.

Ona se ubrzo pojavila na vratima, pogledala me i rekla: “Vaša je žena Rochelle, zar ne?” Osmjehnuo sam se i odgovorio: “Da, da, jest!” Očito su se Rochelle i Tannear srele prije nekoliko tjedana na “Danu majki koje kod kuće poučavaju svoju djecu”. Dalje je naš razgovor tekao vrlo glatko.

Svidjele su im se knjige koje sam im pokazao pa su sa sretnim osmijehom ispunili narudžbenicu za niz knjiga o obiteljskom životu. Uživali smo u kratkom vremenu razmjenjujući razmišljanja i iskustva. Ohrabrivali smo jedni druge u svojem zajedničkom opredjeljenju da obrazujemo svoju djecu putem školovanja kod kuće.

Iako nisu bili kršćani, spremno su razgovarali o duhovnim temama i na kraju mojeg posjeta čak su izrazili želju da proučavaju Bibliju. Također su vrlo pozorno slušali dok sam im nabrajao neke prednosti adventističkih zdravstvenih uvjerenja i načina života.

To je bio još jedan topao i koristan susret sa samo jednom od mnogih obitelji koje očekuju posjete literarnih evanđelista.

Naš Bog je veličanstven! On uređuje i priprema vrijeme i okolnosti za takve “nagradne” susrete! Bog želi da se ova obitelj i svatko tko hoda ovom zemljom nađe u Njegovom kraljevstvu. Apostol Petar je zapisao da Bog “neće da tko pogine”. Kao kršćani morali bismo biti izuzetno pokrenuti ovim zadatkom!

Jeremy Price, Australija

Leave a Comment