Zastupanje vjerskih sloboda unatoč svemu

11. 04. 2011.

ShabazProšlomjesečno ubojstvo ministra za vjerske slobode u pakistanskoj vladi i zastupnika Shahbaz Bhattia dalo je mračnu notu obilježavanju dana vjerske slobode 5. travnja uz prigodnu večeru u Washingtonu, DC.

Više od 200 državnih dužnosnika, veleposlanika, vjerskih vođa i aktivista vjerske slobode stajalo je i uz minutu šutnje odali su počast Bhattiju i mnogim drugima diljem svijeta koji su u posljednjih godinu dana trpjeli progon, zatvor ili smrtno stradali zbog svoje vjere.

Aktivisti i zagovornici vjerske slobode sastali su se u Wardman Park Marriott hotelu na godišnjoj, 9. po redu večeri upriličenoj u povodu vjerske slobode. Događaj je organiziran pod pokroviteljstvom Međunarodne udruge za vjerske slobode, časopisa (Sloboda) Liberty i udruge za vjerske slobodu u sjevernoj Americi.

Bhatti, jedini kršćanin u Pakistanskoj vladi, ubijen je iz vatrenog oružja 2. ožujka od pakistanskih talibana, zbog njegovih prigovora upućenih na račun diskriminatorskih vjerskih zakona u njegovoj zemlji.

U svom vrlo emotivnom govoru, Knox Temze, prijatelj i kolega Shabaza Bhattia, i direktor politike i istraživanja Komisije za međunarodne vjerske slobode u SAD , rekao je da je najbolje mogao zapamtiti tog čovjeka od integriteta što “čini i njegova smrt i pitanja” a koji i ovako nastavlja svoj rad.

Susan Johnson Cook

Dr. Suzan Johnson Cook

Dr. Suzan Johnson Cook, izaslanica američkog predsjednika Baraka Obame za položaj i pitanje vjerskih sloboda bila je glavna govornica večeri. Ona je pohvalila rad IRLA-e (Međunarodana udruga za vjersku slobodu) i pozvala sve nazočne da daju svoj doprinos i zalaganje u zaštititi i očuvanju slobode savjesti u svijetu.

Citirajući dr. Martina Luthera Kinga Dr.Cook rekla je da na putu suživota u miru s drugima podrazumijeva se “slušati i učiti od onih koji misle drugačije od nas samih.” Ted NC Wilson, predsjednik svjetske adventističke crkve, otvorio je večer, rekavši da je vjerska sloboda dio “DNK-a Kršćanske adventističke crkve. On je potvrdio dugogodišnju crkvenu predanost promicanju takve slobode za sve ljude, bez obzira na njihovu vjersku tradiciju.

Troje istaknutih zagovornika vjerskih sloboda također su bili pozvani i „počašćeni“ večerom: Bivši norveški biskup u Oslu Gunnar Stalsett dobio je međunarodnu nagradu za vjersku slobodu za cjelokupni životni vijek u kojem je naporno promicao mir i pomirenje među ljudima različitih vjera.

Gunnar Stalsett

Gunnar Stalsett

Kit Bigelow, bivša direktorica vanjskih poslova Narodne duhovne skupštine Bahai zajednice, za njenu 25 godišnju angažiranost za ljudska prava, kako u Ujedinjenim narodima tako i u Edwards Woods III, dragovoljac i ravnatelj za područje Lake Region udruge za vjersku slobodu sjeverne Amerike dobio je ovogodišnju AT Jones medalju za svoj aktivizm u izgradnji vjerskih sloboda i njihovu potporu u područjima Michigana, Illinoisa, Wisconsina i Indiane.

news.adventist.org