Zastupnici vole i jesti!

Generalna-2015 9. 07. 2015.

Zastupnici na zasjedanju nemaju puno vremena za bilo što izvan službenih dužnosti. No,  tjelesne potrebe također trebaju biti zadovoljene.

 

Wilona Karimabadi, Adventist Review/ANN

S dugim danima i dugim satima, zastupnici na ovogodišnjem zasjedanju nemaju mnogo vremena za bilo što izvan službenih dužnosti. No, i tjelesne potrebe trebaju biti zadovoljene.

Tijekom radnog tjedna zastupnici zadovoljavaju potrebu za hranom za vrijeme ručka u kantini kongresnog centra koja nudi različita vegetarijanska i veganska jela u obliku ‘sve što možeš pojesti’. Ali sami se moraju pobrinuti za doručke i večere (osim večere u petak i subotu).  Pored kongresnog centra i hotela nalaze se mnogi restorani i poznato je da zastupnici  isprobavaju različitu hranu tijekom ova dva tjedna zasjedanja.

Obzirom da je njihov izbor hrane različit kao i oni sami, znatiželjno smo pristupili nekim delegatima i istražili što su jeli i u čemu su uživali ovdje u San Antoniu.

Sanjay Thomas, Sjevernoamerička Divizija

Sanjay je agent osiguranja iz Marylanda i kao delegat predstavlja Sjevernoameričku Diviziju. Kada smo ga upitali što voli raditi u slobodno vrijeme, bili smo iznenađeni njegovim neuobičajenim odgovorom.

“Kandidiram se za javni ured”, rekao je. “To mi je trenutno hobi, nisam još službeno objavio, ali sada već obilazim sponzore i susrećem ljude u zajednici.” Sanjay se kandidira za ured u Marylandskoj Delegatskoj kući, u četvrtoj upravnoj jedinici u zapadnom Baltimoru. “Izbori su 2018. godine i najvjerojatnije ću objaviti svoju kandidaturu početkom 2017. godine.”

Sanjay služi kao starješina, učitelj subotnje škole i mentor mladih u svojoj mjesnoj crkvi u Takoma parku u Marylandu.

Napokon, što se tiče kulinarskog umijeća i ukusa, Sanjay priznaje da on nije baš blagoslovljen za kuhinju. “Obujam mog kuhanja se svodi na zdjelicu žitarica”, odgovara uz smijeh.

Sanjay je stigao u San Antonio samo nekoliko dana prije pisanja ovog teksta i priznaje da je bio toliko zauzet da i nije stigao previše jesti. Dane započinje dobrim doručkom u hotelu i nastavlja s laganim ručkom (tortilja s tofu iz hotelske kantine) u hodu na sastanke. No, Sanjay je uživao u odličnoj pizzi u San Antoniu. “Otišao sam u najbolju pizzeriju u gradu” rekao je “Dough Pizzeria Napoletana, malo izvan grada ali odlično mjesto s priznajem talijanske vlade. Naručio sam margaritu s uvoznom mozzarelom iz Italije. Pomislio sam, ako sam već dovde došao, trebao bih probati uvezenu mozzarellu.”

James Standish, Južnopacifička Divizija

James Standish predstavlja Južnopacifičku diviziju a služi kao direktor komunikacija, direktor vjerske slobode i javne službe, te urednik časopisa Adventist Record. “Moja Divizija zahtjeva da putujem u “loše” destinacije – na Fidži, Tahiti, Surferski Raj i južni otok Novog Zelanda”, našalio se.

Njegova obitelj je uključena u projekt osnivanja nove crkve.

Projekt je zamišljen kako bi privukao studente iz lokalne Adventističke škole u kojoj moja supruga radi kao učiteljica,  i koju pohađaju moje kćeri. To je odlična škola koja se, prema državnim testovima, nalazi među trideset najboljih u Australiji. Mnoge obitelji – većinom neadventističke – jako vole tu našu školu.

Dakle, cilj osnivanja ove nove crkve je dosegnuti našu lokalnu zajednicu, ukloniti sve prepreke i učiniti crkvu pristupačnijom za one koji inače ne bi dolazili,” dodaje Standish.

Kada ne radi, James  uživa u autima, restoranima i gitarama. “Ja sam gurman”, kaže. “Svakog četvrtka uvečer izvedem jednu od mojih kćeri na večeru, i spremni smo jesti sve, od Indijskog Tanduri, tajlandske hrane, moderne bistro hrane do klasične talijanske, ali moja omiljena je Francuska kuhinja.”

Standish je sposoban u kuhinji. Odrastao u Aziji, kombinira azijske okuse u pripremi hrane. “Obično pripremam rižu i povrće na bilo koji način. Na policama uvijek imam zalihe različitih ljutih začina, karija i Satay umaka.”

Još jedna specijalnost mu je i ‘pomfrit’, a kaže kako je tajna dobre pripreme u snažnom maslinovom ulju, debelo narezanim krumpirićima s ljuskom i – strpljivost.

Ovdje u San Antoniu, James je otkrio lijepi meksički restoran blizu šoping centra, River Center. Probao je meksičku hranu na putovanju u Meksiko 1991. i sada je ‘vrlo uzbuđen’ zbog ove prilike.

Zašto je ta hrana bila dobra? “Bila je to baš prava kombinacija sastojaka, a i moj brat dr. De Tim Standish, je častio. Može li bolje od toga?”

Angeli Andrea Cocos, Južno Azija i Pacifička Divizija

Angeli ili Ann, s Filipina,  jedna je od najmlađih zastupnica na ovogodišnjem zasjedanju.

Stažistica medicine bez slobodnih dana za godišnji odmor (tako je to s “medicinarima”) je neizmjerno zahvalna što je tu. “Nisam imala slobodnih dana, ali službeno pismo Generalne konferencije uvjerilo je mog menadžera da me pošalje ovdje,” rekla je.


[quote align=”center” color=”#999999″]

Zanimljivost

– $1 – iznos po članu crkve kako bi se pokrili troškovi zasjedanja (Adventistička crkva ima 18.5 milijuna članova)[/quote]

Ann je članica Kršćanske adventističke crkve, Pasay, u središtu Manile,  glavnog grada. Uključena je u medicinska misijska putovanja kad god joj raspored posla to dopušta. “Prije no što sam postala liječnica, imala sam puno više vremena. Bila sam vrlo aktivna u crkvi, svirala sam klavir i pjevala u zboru. Sada nekada ostajem u bolnici i do 48 sati odjednom”, izjavila je.

Za vrijeme pisanja ovog članka, Ann je jela samo u restoranu Denny’s blizu Grand Hyatt hotela.  “Bilo je dobro” kazala je. Prije toga nekoliko dana je živjela na domaćoj hrani koju su joj pripremali rođaci. Ali večeras je u planu restoran Salt Grass i Ann se nada da se neće razočarati.

Lael Caesar, pomoćni urednik glasila Adventist Review/Adventist World

Iako Lael Caesar, porijeklom iz Guyane, provodi veći dio dana u uredima za glasila Adventist Review i Adventist World, pomno obavlja i dužnost zastupnika, prateći sva zbivanja putem medija. Da, Lael ima duplu zadaću tu u San Antoniu.

Jako je zaposlen na poslu, a izvan njega voli provoditi što više vremena sa svojom suprugom Lenom. “Ona je vrlo bitan dio mene,” kaže. Par voli šetnje u prirodi ili u šoping centru, posebno prije Božića. Također uživaju u dobroj hrani u restoranima i zajedničkim putovanjima po svijetu.

Lael puno drži do aktivnosti svoje mjesne crkve, iako priznaje da uz posao nema dovoljno vremena služiti u crkvi kako bi zapravo želio. “Želio bih još značajnije sudjelovati u životu moje crkve ali nisam bio dobar primjer službe otkako sam započeo posao urednika,” smiješi se i kaže da puno putuje.

Lael ima nešto iskustva u kuhinji. Zapravo, svojedobno je radio kao profesionalni pekar i mogao je napraviti svoj stopostotni pšenični kruh. No priznaje “godine bračnog života umanjile su moju stručnost u kuhinji. Sada ne radim ništa. Lena je zapravo predobra. Ovdje u San Antoniu, jedan od prvih restorana koje sam posjetio bio je meksički restoran Maria Mia, nadahnut time što sam četiri i pol godine proveo u Meksiku.”

Međutim, Lael bi dodijelio nagradu ‘najbolje jelo tjedna’ obiteljskom okupljanju u subotu. “Jeli smo dori, kari i slanutak – dobru hranu s Guyane i Trinidada. Svi moji su kuhali. Ja sam samo došao i jeo.”