Žetva i tamo i ovdje

4. 07. 2015.

“Ovo govori Sveti, Istiniti, onaj koji ima ‘Davidov ključ’; ‘onaj koji otvori — i nitko ne zatvori; onaj koji zatvori — i nitko ne otvori’.” (Otkrivenje 3,7)

Dok sam radio u sjeveroistočnom dijelu Demokratske Republike Kongo, posjećivao sam ljude svih vjera i nudio im naše knjige s istinom na njihovim stranicama.
Jednog dana 1999. godine prodao sam nekoliko knjiga biskupu jedne druge vjerske zajednice. To su bile knjige Velika borba, Put Kristu, God’s Answers to Your Questions (Božji odgovori na vaša pitanja) i Waiting for Jesus (Čekanje Isusa). Knjige su mu se svidjele i svaku od njih je marljivo proučavao uspoređujući je sa svojom Biblijom. Nakon nekog vremena priopćio je članovima svoje crkve da mu je Bog otkrio da je nauk u tim knjigama ispravan. Odlučio je koristiti te knjige kao pomoć u pripremi svojih propovijedi, kako bi mogao podijeliti s članovima svoje crkve nove spoznaje do kojih je došao.
Jedna od istina koje je biskup spoznao bila je istina o suboti, ali je imao pitanja o tome kada ona počinje i kada završava. Pastor Katetu i ja otišli smo k njemu kući i objasnili mu da subota počinje zalaskom sunca u petak i završava zalaskom sunca u subotu. On je to prihvatio i sve što smo mi rekli njemu, on je to prenio svojim vjernicima. Ubrzo je čitava crkva počela svetkovati i održavati bogoslužja subotom. Bili su oduševljeni novim istinama koje su naučili i nastavili su proučavati.
Jednom drugom prigodom prodao sam neke knjige liječniku u Gomi u Demokratskoj Republici Kongo. Kupio je knjige Djela apostolska, Izraelski proroci i kraljevi i Velika borba. Međutim, nakon što ih je kupio, nije ih čitao. Poslije, kada je bio premješten iz Gome u Zambiju, počeo ih je čitati. Prenosio je poruke iz knjiga članovima svoje obitelji. Njegova supruga i djeca također su čitali knjige i kada je liječnik odlučio predati svoj život Gospodinu, njegova obitelj je pošla njegovim stopama. Kada su pronašli Adventističku crkvu, pridružili su se kršteničkom razredu i na kraju bili kršteni. Danas su vjerni članovi crkve u Zambiji zbog knjiga koje je liječnik kupio u Kongu.
Kad se nauk Božje riječi otvori pred ljudima, Sveti Duh može obratiti pojedince, obitelji, pa čak i cijele crkvene zajednice! Pozivam vas da nastavimo upoznavati ljude s ovim divnim knjigama.
Vagheni Jeanne Kahindo, Demokratska Republika Kongo

Leave a Comment