Znanost o spasenju

26. 01. 2024.

“Naš Bog je Bog koji spašava.” (Psalam 68,2 — Suvremeni hrvatski prijevod)

To je blago koje se nalazi u Svetom pismu. Biblija je veliki Božji udžbenik, Njegov veliki odgajatelj. Temelj svake istinske znanosti sadržan je u Bibliji. Svaka grana znanja može se upoznati proučavanjem Božje riječi. A iznad svega, ona sadrži znanost nad znanostima, nauk o spasenju. Biblija je rudnik nedokučivog Kristovog bogatstva.

Istinska naobrazba stječe se proučavanjem Božje riječi i poslušnošću njezinim savjetima. Ali kad se Božja riječ potiskuje u stranu i zamjenjuje knjigama koje ne vode k Bogu i nebeskom kraljevstvu, stečena naobrazba samo izopačuje istinu o Bogu.

Priroda skriva prekrasne istine. Zemlja, more i nebo sadrže mnogobrojne istine i one trebaju postati naši učitelji. Priroda podiže svoj glas u poukama nebeske mudrosti i vječne istine. Ali grešni čovjek ne želi razumjeti. Grijeh je pomračio njegov vid, i on sam nije sposoban protumačiti prirodu ako je ne uzdigne iznad Boga. Pravilne pouke ne mogu utjecati na um onih koji odbacuju Božju riječ. Oni su tako izopačili pouke iz prirode da ona njihove misli udaljava od Stvoritelja.

Mnogi zamišljaju da je čovjekova mudrost daleko viša od mudrosti božanskog Učitelja, a božanski udžbenik proglašavaju staromodnim, pohabanim i nezanimljivim. Međutim, oni koje je oživio Duh Sveti ne misle tako. Oni vide neprocjenjivo blago i spremni su prodati sve što imaju da bi kupili njivu koja ga krije. Umjesto knjiga koje sadrže pretpostavke navodno velikih pisaca, oni biraju Riječ najvećeg Autora i najvećeg Učitelja kojega je svijet ikada upoznao, koji je dao svoj život za nas da bismo po Njemu stekli vječni život. …

Krist je istina. Njegove riječi su istina i imaju dublje značenje nego što na prvi pogled izgleda. Sve Kristove izreke imaju daleko veću vrijednost nego što se to u prvi mah čini. Umovi oživljeni silom Duha Svetoga prepoznat će vrijednost tih izreka. Prepoznat će skupocjene dragulje istine, iako je možda riječ o zakopanom blagu. (Isusove usporedbe, str. 66—68)